De kaassector bestaat niet alleen uit producenten en handelaren. In de keten zijn ook dienstverleners actief die de kaas in opslag nemen en zorgdragen voor de verdere rijping. Zoals de firma H. Bouter Kaashandel uit Groot-Ammers. Het familiebedrijf vergroot op dit moment de opslagcapaciteit om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

Op het industrieterrein van Groot-Ammers werd 18 juni de eerste paal geslagen voor een uitbreiding van het bedrijf H. Bouter Kaashandel. Als alles volgens plan verloopt zal het familiebedrijf begin volgend jaar 2.000 vierkante meter extra opslagcapaciteit in gebruik kunnen nemen.

Het gaat bij de onderneming vooral om dienstverlening aan andere bedrijven in de kaassector. Anders dan de naam doet ver- moeden is H. Bouter Kaashandel geen han- delsbedrijf. De onderneming, geleid door Rens Bouter en zijn dochters Marijke en Laura, beweegt zich tussen kaasproducenten en kaashandelaren. Aan beide partijen ver- leent H. Bouter Kaashandel haar diensten. Het bedrijf neemt voor hen de opslag, ver- edeling, overige waarde toegevoegde activi- teiten en de distributie van Goudse fabrieks- kaas voor zijn rekening.

Efficiencyslag

De aanstaande nieuwbouw is de vijfde uit- breiding sinds de firma zich in 1978 op het industrieterrein van Groot-Ammers vestigde. “Dat is een van de beste beslissingen die we ooit als onderneming hebben genomen”, stelt Rens Bouter, kleinzoon van Lourens Bouter die in 1923 ging handelen in boeren- kaas die hij opkocht bij veehouders in de Alblasserwaard en daarmee de basis legde voor het huidige bedrijf. Tot eind jaren ze- ventig had Bouter de kaasopslag namelijk verdeeld over zeven pakhuizen op verschil- lende plekken in het Zuid-Hollandse dorp. Door de verschillende opleglocaties in het dorp in te ruilen voor een centrale vestiging heeft H. Bouter Kaashandel een flinke effi- ciencyslag kunnen maken. Een doelmatige verwerking van de kaas is sindsdien altijd voorop blijven staan in de on- derneming, blijkt uit het verhaal dat vader en dochters vertellen. “Het is onze visie om de kaas zo min mogelijk in je handen te heb- ben, alleen al omdat het er zoveel zijn”, legt Rens Bouter uit. “Er zijn weken dat er wel 2 miljoen kilo in en uit gaat’, voegt dochter Laura toe. “Daarom hebben we ons bedrijf zo veel mogelijk geautomatiseerd.” Met de nieuwe uitbreiding krijgt het bedrijf extra opslagcapaciteit. Deze kan worden in- gezet voor zowel koel- als natuuropslag. “We kunnen alle kanten op.”

Snelle groei

Destijds, bij de ingebruikname van het huidi- ge pand, bedroeg de opslagcapaciteit 1.500 ton. Als de huidige verbouwing straks is af- gerond zal de opslagcapaciteit 12.000 ton bedragen. Vooral de laatste tien jaar is H. Bouter Kaashandel snel gegroeid: van 4.000 naar 10.000 ton opslagcapaciteit. Met de nieuwe uitbreiding anticipeert H.Bouter Kaashandel op de aanstaande veran- deringen in de zuivelmarkt. “Als in 2015 de melkquotering verdwijnt en er meer melk wordt geproduceerd, verwachten wij dat wij meer kaas voor de opslag krijgen aangebo- den. Daar willen we klaar voor zijn. Nu zitten we eigenlijk krap in ons jasje.” Daarnaast zijn er volgens Rens Bouter de laatste jaren ontwikkelingen gaande die de kaassector flink in beweging hebben ge- bracht. Hij doelt op de concentratie bij kaas- producenten en de ontwikkelingen bij ande- re groothandelsbedrijven. “De schaalvergroting zet door, niet alleen bij de producenten van kaas of bij de handelaren maar ook bij dienstverleners zoals ons bedrijf.”

Automatisering

In die dynamische markt probeert het fami- liebedrijf uit Groot-Ammers zijn positie te verstevigen. Dat doet H. Bouter Kaashandel door zich te blijven richten op de kernactivi- teiten, benadrukken vader en dochters. “De kaas komt hier binnen op een leeftijd van vijftien dagen en rijpt totdat hij de gewenste commerciële leeftijd heeft bereikt, waarop de kaas wordt afgeroepen door de klant”, zegt Rens Bouter. Behalve opslag en veredeling kan het bedrijf de kaas desgewenst etiketteren, banderole- ren, zijdevloeien, paraffineren of verpakken. Automatisering en grote volumes staan cen- traal in de bedrijfsfilosofie. Laura Bouter: “Waar de kaas uiteindelijk naar toe gaat, is voor ons niet relevant. Soms weten we het wel en soms niet. Wat wij doen is goed voor de kaas zorgen tot het moment dat de klant de kaas afroept. Ondertussen zorgen wij er voor dat de kaas in de juiste condities wordt opgeslagen.” “Wij willen een goed huisvader zijn voor de kaas van onze klanten”, zegt vader Bouter. Is de uitbreiding van de opslagcapaciteit waaraan nu wordt gewerkt, wel voldoende? “Dat weten we niet. De vraag is hoe groot we nog willen worden?

Flexibel

Marijke Bouter: “We willen natuurlijk wel verder groeien met ons bedrijf, maar wel vanuit de visie dat we de geleverde kwaliteit op een hoog niveau kunnen houden en dat we flexibel kunnen blijven opereren. De lij- nen hier zijn kort. Het is maar de vraag of dat zo kan blijven als ons bedrijf veel groter wordt. Want we willen namelijk wel een soli- de en betrouwbare partner voor onze klan- ten zijn en blijven.” In dat verband vertelt Laura Bouter over het grote belang van het borgen van de kwaliteit binnen de onderneming door middel van kwaliteitscertificeringen. “Momenteel zijn we BRC en IFS gecertifi- ceerd waardoor we voldoen aan de hoge standaard die onze klanten stellen. Kwaliteit is een continue proces, waarbij de procedu- res op een natuurlijke manier in de bedrijfs- processen moeten passen. Veelal zijn de pro- cedures onbenoemd reeds aanwezig, maar soms moet er meer “werk” verzet worden. Bijvoorbeeld voor het traject naar Rusland, waar een aantal van onze handelsklanten ac- tiviteiten ontplooien. De Russen stellen zeer strenge eisen en hebben een eigen wetge- ving waaraan alle bedrijven in de kolom moeten voldoen. Door het protectionisme van hun eigen markt, wachten we al bijna twee jaar op een stempel, ondanks de Nederlandse goedkeuring.” Rens Bouter: “Het is onze filosofie om de ac- tiviteiten te beperken tot de opslag en ver- edeling van kaas. Dat doen we nu op grote schaal en dat is juist onze kracht. We willen onze activiteiten daarom niet laten versplin- teren.”

’Groot geworden door simpel te blijven’

H. Bouter kaashandel is een familiebedrijf gespecialiseerd in opslag, rijping, veredeling en distributie van met name Goudse Kaas. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1923, als Laurens Bouter de boerenkaas die hij bij lokale boeren in de Alblasserwaard heeft gekocht verhandelt op de markt. Zijn zoon Herman Bouter volgde hem op na een carrière bij onder andere Albert Heijn. Onder Herman Bouter vestigt het bedrijf zich op de Ambachtsweg in Groot-Ammers.

Inmiddels vormt boerenkaas niet langer de hoofdstroom binnen de onderneming en is ook handel niet langer de hoofdactiviteit. Met de komst van nieuwe klanten ontstaan ook nieuwe activiteiten; opleg en veredeling van Goudse fabriekskaas. Met zoons Ton en Rens Bouter groeit het bedrijf vervolgens uit tot een bedrijf met een op- leglocatie van 18.000 m2 met een capaciteit van 10.000 ton. Voor diverse klanten wordt kaas in ontvangst genomen en geconditioneerd voordat deze wordt vervoerd naar een verpakkingslocatie of naar de eindgebruiker. Sinds 2009 is de leiding van het bedrijf in handen van Rens Bouter en zijn dochters Marijke en Laura, de vierde generatie. Parool van de onderneming is: ‘Groot geworden door simpel te blijven’.