H. Bouter Kaashandel is opgericht in 1923 en kent zijn oorsprong in de handel van boerenkaas. Lourens Bouter kocht zijn kaas bij lokale boeren in de Alblasserwaard (Zuid-Holland) en verhandelde deze op nationale markten. Zijn zoon Herman Bouter volgde hem op na een carrière bij o.a. Albert Heijn. In deze tijd was er veel contact met verschillende inkopers, waaronder de HEMA. De kaas die bij HEMA in eigendom was werd gerijpt in de pakhuizen van Herman Bouter. Deze relatie zorgde ervoor dat handel niet langer de hoofdactiviteit van het bedrijf vormde. Met de komst van nieuwe klanten kwamen er ook nieuwe activiteiten; opleg en veredeling van Goudse fabriekskaas. Onder Herman Bouter vestigde H. Bouter kaashandel zich in 1978 op de huidige locatie in Groot-Ammers als opslag- en veredelingslocatie met 2.000 ton capaciteit.

Met een derde generatie van twee broers groeit het bedrijf uit tot een modern en hoog geautomatiseerde opleglocatie waarbij de handel volledig is weggevallen en men zich volledig richt op dienstverlening, de capaciteit bedraagt inmiddels 11.000 ton. Voor diverse klanten wordt kaas, veelal vanaf 15 dagen oud, in ontvangst genomen en onder de juiste condities gerijpt totdat deze wordt afgeroepen voor transport naar een versnijdingslocatie of eindgebruiker.

Sinds 2009 staat Rens Bouter uit de derde generatie aan het roer van de onderneming, samen met zijn dochters Marijke en Laura (vierde generatie). Automatisering is een grote pijler binnen het bedrijf; in opslag, administratie en op de expeditie. Onze onafhankelijke positie en ambitie brengt ons nieuwe kansen. In 2012 is er door nieuwbouw extra capaciteit van 1.500 ton bijgekomen en is het machinecapaciteit flink uitgebreid. In 2015 is er opnieuw gebouwd en groeide de capaciteit met 1.000 ton. We blijven zoeken naar mogelijkheden op de efficiency te optimaliseren en onze klanten te bedienen. Voor 2016 staat er wederom een grote uitbreiding op de planning.

GROOT geworden door klein te blijven